19. avgust 2019

Koranti Rogoznica zmagovalci XII. Rimskih iger

Koranti Rogoznica so se kot Familiae Valerius udeležili XII. Rimskih iger in dosegli skupno prvo mesto ter tako osvojili prehodni pokal - meč.

Na igrah, ki jih je med 15. in 18. avgustom 2019 organiziralo društvo Poetovio LXIX, se je predstavilo več kot 800 udeležencev iz šestih držav, vsi pa so predstavljali življenje in običaje v rimskem Poetoviu. Letošnje Rimske igre so bile posvečene 1950 obletnici prve pisne omembe Ptuja.

Familiae Valeris predstavlja poetovionsko ugledno družino Valerij. Iz nje so bili kar štirje mestni funkcionarji, ki so v Poetovioni dosegli duovirat, ter celo prvi panonski senator. V Poetoviono se je družina priselila iz severne Italije v času cesarja Vespazijana ter postala gospodarsko in upravno vodilna družina Poetovione. V času cesarja Trajana je družina prejela plemstvo. Prvi poznani pomembnejši član je bil Mark Valerius Verus, v začetku 2. stoletja je bil v Poetovioni decurio in duovir. Njegov skoraj 5 metrov visok nagrobni spomenik je bil ne le največji v Poetovioni, temveč v provincah Panoniji in Noriku nasploh. Še danes stoji na prvotnem mestu. Krasijo ga lepi reliefi, osrednji prizor predstavlja Orfej z liro. V preteklih stoletjih so ga uporabljali kot sramotilni kamen – pranger. Drugi znani duovir je bil Lucij Valerius Verus. Pod Hadrijanom je bil sprejet v viteški stan. Sledita Mark Valerij Maksimijan, starejši in mlajši. Oče je bil v Poetovioni duovir quinquennalis, eden od dvojice za cenzus zadolženih in na pet let voljenih mestnih županov, kar je bil vrh civilne mestne kariere. Poleg tega je bil tudi vrhovni svečenik Zgornje Panonije. Mark Valerij Maksimijan mlajši je dosegel vrh svoje državne kariere v času markomanskih vojn. Že pri dvajsetih letih je prevzel funkcijo prefekta 1. kohorte Tračanov v Dakiji leta 158, dalje je bil leta 172 javno pohvaljen od vladarja Marka Avrelija ter posebno odlikovan, ker je premagal naval plemena Naristov in v dvoboju ubil njihovega vojskovodjo Valaona. Leta 179 sta mu cesarja Mark Avrelij in Komoda za zasluge podelila senatno plemstvo, s tem pa je lahko prevzel generalno poveljstvo nad legijami. Tako so se pod njegovim poveljstvom zvrstile naslednje legije; legija V. Makedonska, I. Italica, XIII. Gemina, III. Avgusta ter I. in II. Adiutrix. Leta 184 je postal konzul v Rimu, kar je bilo poleg cesarske oblasti največ, kar se je dalo doseči v rimskem imperiju. Edina funkcija, ki jo je upravljal v sami Poetovioni je bila pontifikat (svečenik). Naslednji član družine Valerijev, ki je v Poetovioni dosegel douvirat, je bil Gaj Valerij Tetij Fusk. Spada v seversko obdobje v začetek 3. stoletja. Zraven duovira je bil tudi načelnik zveze rokodelcev (praefectus fabrum).


Foto: Janko Levanič

29. julij 2022
Vabilo na folklorne delavnice v Domu krajanov Rogoznica

Vabilo na folklorne delavnice v Domu krajanov Rogoznica

Folklorna skupina Kulturnega društva Rogoznica in Otroška...  

22. julij 2022
Kulturno društvo Rogoznica na festivalu Slovenija v Draču

Kulturno društvo Rogoznica na festivalu Slovenija v Draču

21. julij 2022
Vabilo na jubilejno 20. likovno kolonijo Rogoznica

Vabilo na jubilejno 20. likovno kolonijo Rogoznica

Likovna sekcija Kulturnega društva Rogoznica organizira letos...  

1. junij 2022
Skupni koncert društva

Skupni koncert društva

Skupni koncert kulturnega društva Rogoznica, ki je potekal v soboto, 28....  

7. maj 2022
Koranti Rogoznica z nekoliko spremenjenim vodstvom

Koranti Rogoznica z nekoliko spremenjenim vodstvom

9. april 2022
Generacija ŽNJ

Generacija ŽNJ

6. marec 2022
40 let organiziranega delovanja Korantov Rogoznica

40 let organiziranega delovanja Korantov Rogoznica

Koranti Rogoznica so prav na pustni torek...  

3. marec 2022
Vabilo na občni zbor

Vabilo na občni zbor

Izvršni odbor Kulturnega društva Rogoznica...  

22. december 2021
Voščilo ob praznikih

Voščilo ob praznikih

8. september 2021
Festival Slovenija v Pragi z močno ptujsko zasedbo

Festival Slovenija v Pragi z močno ptujsko zasedbo