Vodja sekcije: Vili Horvat

Telefon: 041 385 165

O sekciji

Orači so ena izmed mnogih tradicionalnih pustnih mask Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Orači iz Kicarja med pustom obiskujejo hiše po Kicarju, kjer zaorjejo prvo brazdo ter posejejo »pleve« in s tem gospodarju želijo dobro letino. Fantje so v skupini razdeljeni po različnih vlogah. Konji so oblečeni v bele srajce, črne hlače in telovnik ter moder predpasnik, na glavi pa nosijo okrašen klobuk. Konji skupaj v parih vlečejo plug za katerim je orač oziroma korant. Zraven hodijo še podobno oblečeni pokači ter muzikanti. Sejalec ali pobirač je preoblečen v žensko v rokah pa drži grablje in košaro, v kateri nosi pleve.

Začetki oračev iz Kicarja segajo v leto 1980, ko se je nekaj mladih Kicarskih fantov odločilo za ohranjanje tradicije. Ker je šlo na začetku za manjšo skupino, so dolga leta delovali samostojno ter brez uradnega vodje. Skupina in s tem potreba po organizaciji se je z leti večala. Tako so se leta 2005 pridružili Kulturnemu društvu Rogoznica, kjer kot sekcija aktivno delujejo še danes. Vodenje sekcije je  takrat prevzel Igor Šori.

Zraven obiskovanja hiš po Kicarju se orači iz Kicarja vsako leto udeležijo otvoritvene  in glavne povorke na Ptuju ter povorke v Dornavi, kjer so leta 2006 dobili nagrado za najboljšo etnografsko skupino. Udeležujejo se tudi povork v Hotinji vasi in Dobovi.

Osnovni podatki

Vodja sekcije: Vili Horvat, telefon: 041 385 165

Tajnik sekcije: Drago Šori, telefon: 040 619 568

Blagajnik sekcije: Boštjan Hostnik